Wing Tsungin historia ja legenda
Legendan mukaan Wing Chunin kehitti noin 250 vuotta sitten nunna Ng Mui, joka oli yksi viidestä Shaolinin temppelin suuresta kung fu -mestarista. Ng Mui oli ainoa, joka selvisi hengissä temppelin valtauksesta.
Kaikkien nykyisten taistelulajien sanotaan polveutuvan näiltä viideltä mestarilta, joiden oppeja nunna Ng Mui käytti hyväkseen kehittäessään Wing Chunin. Hän poisti muiden tyylien heikkoudet ja kehitti aivan uuden tyylin, jossa voimaa ei vastusteta voimalla vaan käytetään vastustajan omaa voimaa hyväksi. Tällä tavoin kooltaan pienemmän ja voimiltaan heikomman on mahdollista voittaa suurempi ja voimakkaampi vastustajansa. Myöhemmin tyyli opittiin tuntemaan nimellä Wing Chun nunna Ng Mui:n ensimmäisen oppilaan mukaan, joka oli Yim Wing Chun niminen nuori nainen. Vuonna 1949 Yip Man, jota pidetään nykyaikaisen Wing Chun/Tsung (lajin nimellä on monta kirjoitusasua, koska siitä on paljon erilaisia näkökulmia) suurmestarina toi tyylin Kiinasta Hong Kongiin ja lopulta koko muun maailman tietoon.
Kuuluisin Yip Manin oppilas oli Bruce Lee ennen Leen muuttoa Yhdysvaltoihin. Myöhemmin hän kehitti oman tyylinsä (Jeet Kune Do), jossa on havaittavissa paljon Wing Chun -vaikutteita.
Wing Chun/Tsun/Tsung Euroopassa
Yip Manilla oli satoja oppilaita. Viimeisin heistä oli Leung Ting, joka oli ensin erään Yip Manin oppilaan opissa. Vasta sitten hän pääsi suuren mestarin yksityisoppilaaksi, joka ohjasi hänet lajin salaisuuksiin. Leung Ting toi lajin Eurooppaan yhdessä saksalaisen Keith Kernspechtin kanssa. Heidän myötään lajin kirjoitusasu muuttui muotoon Wing Tsun. Heidän oppilaansa oli espanjalainen Victor Gutierrez. Hän on Suomen pääkouluttajan Bernardo Rodriguesin sifu (oppi-isä). Bernardo edustaa nykyaikaisessa Wing Tsung -lajissa neljättä sukupolvea.